ul. Kochanowskiego 5, 00-485 Warszawa 503-150-577 kontakt@mt-software.pl

żywność

12/16/14

Każdego roku w czasie świąt kuszą nas różne wspaniałe potrawy. Nie ma znaczenia, czy jest to Boże Narodzenie czy Chanuka, jedzenie jest integralną częścią świętowania. A świętowanie trwa bez przerwy od Święta Dziękczynienia do Nowego Roku. Oto siedem porad dotyczących zdrowego odżywiania w czasie świąt, które pomogą Ci uporać się ze wszystkimi pysznymi pokusami tego sezonu (przeciętna osoba twierdzi, że przybiera na wadze około pięciu kilogramów).

1. Zjedz przed wyjściem - Przed wyjściem na imprezęzjedz małą, zdrową przekąskę, która pomoże Ci opanować apetyt, gdy już tam dotrzesz. Świetne przekąski to: pokrojone świeże warzywa, mała garść orzechów (pamiętaj, żeby była mała, bo mają sporo kalorii, ale są zdrowe i sycące), niskotłuszczowy serek strunowy itp.

2. Wybieraj mądrze - gdy masz do czynienia z otwartym barem, poproś o wodę sodową, tonik lub sok pomidorowy. Nadal masz ochotę na kieliszek wina? Dodaj trochę wody sodowej, aby zrobić z niego spritzer do wina i ograniczyć ilość kalorii. Po wypiciu drinka odejdź jak najdalej od baru. Kolejny dobry powód, oprócz kalorii, by ograniczyć alkohol - będziesz mógł bezpiecznie wrócić do domu samochodem.

3. Starajsię być ostatni w kolejce - działa to na dwa sposoby. Po pierwsze, gdy jedzenie jest już wybrane, nie ma takiego wpływu wizualnego, jak w przypadku bufetu, gdzie wszystko jest doskonale zaprezentowane, co sprawia, że twój umysł jest przeciążony, gdy próbujesz zdecydować, co włożyć na swój talerz. Po drugie, kiedy już przejdziesz, może się okazać, że nie wszystko jest dostępne, a to, co zostało, nie pozwala na zbyt duże porcje.

4. Jak używać talerza - Jeśli masz do wyboru kilka talerzy różnej wielkości, wybierz najmniejszy. Pamiętaj też, że zapełnienie talerza nie oznacza, że musisz pokryć jedzeniem każdy centymetr kwadratowy, ani że musisz sprawdzić, jak wysoko możesz ułożyć jedzenie. Lepiej jest zrobić więcej niż jedną wycieczkę. Podczas pierwszej wycieczki zacznij od warzyw i sałatek, a następnie sprawdź, co jeszcze jest dostępne. Potem możesz wrócić po małe porcje tego, co uważasz za trzy najlepsze.

5. 5. Pomocnadłoń - Jeśli zainteresowanie bufetem staje się zbyt silne, pomóż gospodarzom, nalewając napoje, zabierając brudne naczynia do kuchni, a nawet pomagając w sprzątaniu.

6. Opuść przyjęcie z pustymi rękami - Bez względu na to, jak wdzięczni są gospodarze, nie zabieraj do domu żadnych resztek. Nieważne, gdzie schowasz je w lodówce, i tak będziesz wiedział, że tam są.

7. Elastyczność nie jest Twoją przyjaciółką - Podczas spotkań towarzyskich i nadrabiania zaległości ze starymi przyjaciółmi możesz się rozpraszać, co utrudni Ci kontrolowanie tego, co jesz. Lepiej jest nosić coś dopasowanego lub przynajmniej z regularnym paskiem w talii, który będzie Ci przypominał, że być może jesz za dużo. Paski są dobre, pod warunkiem że nie będziesz ich regulować po wejściu na imprezę.

To, że dana potrawa jest zdrowa, nie oznacza, że jest niskokaloryczna. Wypełniając talerz, wybieraj potrawy, które są "jasne i kolorowe". Będą to zazwyczaj zdrowsze produkty o niższej liczbie kalorii, takie jak świeże owoce i warzywa. Pamiętaj jednak, że owoce, ze względu na większą zawartość cukru, będą miały więcej kalorii. Podejście "jasne i kolorowe" nie sprawdzi się także przy stole z deserami, na którym znajdą się jaskrawo udekorowane ciasteczka, ciasta i torty.

Oto paleta kolorów, od której warto zacząć:

CZERWONY - pomidory, czerwona papryka, fasola kidney, truskawki, żurawina

POMARAŃCZOWY/ŻÓŁTY - dynia, kabaczek, żółta papryka, owoce cytrusowe

GREEN - jarmuż, szpinak i inne produkty o zielonych liściach, brokuły, szparagi, jabłka, zielona papryka

NIEBIESKI/PURPLE - fioletowa kapusta, bakłażan, borówki, śliwki, jeżyny.

Dwie dodatkowe wskazówki:

1. Zakupy są stresujące - nawet podczas robienia zakupów będziesz otoczony jedzeniem, zwłaszcza w centrum handlowym, gdzie kioski z jedzeniem oferują wiele "szybkich" przekąsek i posiłków. Planuj z wyprzedzeniem. Wiesz, co można zjeść w okolicy, w której robisz zakupy. Znajdź zdrową opcję, która oferuje dużo błonnika i białka, i zaplanuj, że pójdziesz tam na lunch. Przerwa na lunch uchroni Cię przed podjadaniem przez cały dzień i pomoże Ci przetrwać popołudniowe zakupy. Jeśli potrzebujesz przekąsek, spakuj coś zdrowego do torebki.

2. Mamy i pieczenie - Święta mają w sobie coś, co sprawia, że w każdej mamie rodzi się piekarz. Kiedy więc wrócisz do domu, a nawet jeśli mama przyjedzie do Ciebie, czeka Cię mnóstwo wypieków pełnych miłości ... i kalorii. W tym przypadku unikanie nie zadziała, musisz polegać na strategicznym umiarze. Wybierz tylko kilka próbek, które zatrzymasz i będziesz się nimi delektować, a resztę zabierz do biura lub przygotuj torby z upominkami dla doręczyciela poczty lub UPS, manikiurzystki, gazeciarza itp. Mama będzie zadowolona, że chcesz się podzielić swoją wiedzą o pieczeniu.

A jeśli to Ty jesteś mamą przygotowującą te wypieki - spróbuj zrobić ich mniej w grudniu i rozłożyć je na cały rok. Mniej stresu dla Ciebie, a kto nie chciałby zjeść ciasteczka spritz w lipcu?

Susan DeRemer, CFRE
Wiceprezes ds. rozwoju
Fundacji
Odkryjmy
Oczy